Powered by Blogger.

Followers

Koleh Kacang


BAHAN-BAHAN:

1 kg tepung kacang hijau

200 gm gula merah

200 gm gula pasir

500 ml santan pekat

CARA MENYEDIAKAN:

1. Satukan kesemua (kecuali 500 ml santan) bahan dalam periuk dan kacau hingga likat.Api hendaklah perlahan.

2. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan ia keras.

3. 500 ml santan pekat yang lebih itu dimasukkan dalam kuali.

4. Kacau sehingga ia menjadi tahi minyak.

5. Tuangkan ke atas adunan koleh dalam loyang tadi.

Tok Aji Serban


BAHAN LAPISAN BAWAH:

500 gm beras pulut

750 ml santan

1/2 biji labu (potong kiub)

Sedikit garam


BAHAN LAPISAN ATAS:

10 biji telur ayam

500 ml santan pekat

1 ketul gula merah

125 ml air daun pandan

1/2 biji labu

CARA MENYEDIAKAN:

1. Bahan lapisan bawah disatukan dan dikukus sehingga masak.

2. Setelah masak, masukkan ke dalam loyang empat segi. Tekan hingga padat.

3. Satukan pula bahan lapisan atas dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi. Kukus semula sehingga masak.

Pulut Panggang

BAHAN-BAHAN:

1 kg beras pulut

300 gm kelapa parut

50 gm udang kering

5 tangkai cili merah

3 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

2 batang serai

Daun pisang

Lidi

Air

Garam


CARA MENYEDIAKAN:

1.Mula-mula rendam pulut selama sejam, kemudian gaulkan dengan garam dan dikukus

sehingga pulut masak.

2.Untuk intinya, kisar bawang besar, bawang putih, udang kering, cili merah dan serai.

3.Panaskan minyak, kemudian tumis bahan kisar tadi sehingga garing.

4.Selepas itu masukkan kelapa parut dan bubuh garam secukup rasa.

5.Sangai sehingga kelapa kering. Angkat dan sejukkan.

6.Kemudian layurkan daun pisang, ratakan pulut, masukkan inti di tengah-tengah dan digulung.

Sepitkan kiri kanan daun pisang dengan lidi.

7.Akhir sekali, panggang.

Apam Belanda

BAHAN-BAHAN:

250 ml susu cair

150 gm tepung gandum

50 gm tepung jagung

40 gm gula halus

Secubit garam

1 sudu kecil yis

2 biji telur

60 gm mentega (cair)

BAHAN ISIAN:

Cip coklat

CARA MENYEDIAKAN:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata (kecuali susu dan telur).

2. Kosongkan bahagian tengahnya dan tuangkan susu dan pecahkan telur.

3. Uli rata hingga sebati. Rehat­kan doh selama sejam. Tutup dengan kain.

4. Kemudian tuangkan mentega cair dan uli rata semula.

5. Panaskan cetakan (kuih cara ataupun baulu) dengan mentega.

6. Sudukan adunan dan isikan cip coklat ataupun apa saja isian kegemaran anda.

7. Tuang sedikit lagi adunan agar ia menutupi isiannya.

8. Bakar dalam ketuhar atau bakar atas api seperti membakar kuih cara.

9. Bila ia mengembang dan ku­ning, angkat.