Powered by Blogger.

Followers

Puteri Ayu

Bahan2 membuat PUTERI AYU:

Bahan2 membuat PUTERI AYU:


4 biji telur yang disimpan di dalam peti sejuk
300 gm gula (diblend halus)
250gm tepung gandum
400 ml air
1 biji kelapa diparut
sedikit kelapa putih yang diparut
10 helai daun pandan
1 sudu teh tepung ubi
1 sudu teh pewarna hijau
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar ovalett
sedikit minyak
sedikit garam
acuan kuih



Cara2 membuatnya:



1. Ayak tepung gandum bersama2 baking powder.ketepi kan dahulu.




2.Sapu rata minyak sekitar bahagian dalam acuan supaya kuih tidak melekat pada permukaan acuan.. kemudian gaulkan kelapa putih bersama sedikit garam + tepung ubi (supaya dia melekat) di dalam sebuah bekas. Tekankan sedikit kelapa secara kemas ke dalam acuan seperti gambar di bawah:



3. Masukkan siap2 acuan ke dalam bekas kukus.



4. Pukul gula + telur sehingga betul2 kembang... masukkan ovalett ( untuk menggebukan adunan)... pukul lagi sehingga betul2 gebu adunan tersebut....






5. Sambil menunggu adunan tadi betul2 berkrim, anda boleh menyediakan santan pekat bersama pandan dengan cara... mula2... potong kecil2 daun pandan tadi. kemudian dengan menggunakan blender hancurkan daun pandan bersama 400 ml air untuk mendapatkan pati pandan.... 1 biji kelapa yang telah diparut tadi letakkan siap2 dia atas penapis...




6. Tuangkan pati pandan tadi ke atas kelapa yang telah diparut tadi... perah bersama2 kelapa tersebut...asingkan hampasnya.

Peringatan: Ada yang menggunakan cara blend sekali kelapa bersama2 pati pandan then baru tapis. kalau wat camtu,nanti kuih anda akan berasa sedikit pahit.. so jangan malas k. haha.


7. Tuangkan pati pandan + santan tadi ke dalam penyukat. tunggu beberapa minit hingga anda nampak 2 lapisan...



8. ok...sekarang korang nampak tak gambar di atas... ada 2 lapisan kan.... untuk pengetahuan korang, lapisan atas adalah pati and lapisan bawah sekali itu adalah air. so kita tak perlukan air nie..

Peringatan: kalau korang terus je masukkan semua2 nie tanpa mengasingkan air + pati, nanti kuih korang mula2 dalam kukus gebu.. tapi bila da angkat... nanti die jatuh and kecut. sebab kandungan air nie watkan kuih tak menjadi.


9. ok...kita HANYA PERLUKAN 250 ml pati. contoh rai bagi untuk amek 250 ml pati nie... sekarang bacaan di penyukat 450 ml kan? so untuk dapat kan 250 ml pati sahaja... kita tolakkan... (450-250 =200 ml)... kita kena tuangkan pati pandan + santan nie sampai bacaan dia menjadi 200 ml.ha.. so kita dapat la 250 ml pati! hehehe.


10. Langkah seterusnya... kaupkan tepung gandum sedikit demi sedikit.. sambil diselang seli kan dengan pati ke dalam adunan yang telah dipukul gebu tadi.. maknanya buat serentak... wat sedikit2 tau..

Peringatan: jangan wat sekali gus semua tepung masuk sekali..nanti kuih anda bantat.



11. Kacau rata adunan tadi... bila da sebati,baru lah masukkan tepung lagi diselang selikan dengan pati.... buat sampai tepung + pati habis.




12. nie la hasilnya bila campuran adunan + tepung + pati tadi telah betul2 sebati.. kalau nak colour hijau dia kuat,leh la masukan pewarna hijau...




13. Masukkan sedikit ke dalam acuan tadi...




14. Pastikan air sudah menggelegak dalam kukus then baru lah letak k. kukus selama 15-20 minit hingga ia menjadi gebu!!! hik2...


Peringatan: Rajin2 angkat penutup kukus sekali sekala dan buang air nya supaya air yang terperangkap di tutup kukus tak kena kuih kita.









Nie la hasilnya lepas kuih dikeluarkan daripada acuannya... sedap makan masa panas2... pergh... lembut je k.. bahagia sangat2 masuk dalam mulut... hehe....




Kalau minum petang makan kuih nie pun best.. tak pun makan masa breakfast.... fulamak..sedap2... keh2...




Sumber: http://rihannaidzmi.blogspot.com/2009/07/resepi-kuih-puteri-ayu-yang-sedap.html

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

JuadahMalaysia said...

Lengkap teknik dan resepi membuatnya. TQ Puan

JuadahMalaysia said...

Oh rupanya gambar2 di atas dr blog raihana. patut la macam pernah lihat :-)