Powered by Blogger.

Followers

Biskut Badam

Biskut Badam


Bahan-bahan:

1 biji kuning telur
180 gm mentega
180 gm tepung gandum
150 gm tepung jagung
113 gm gula aising
4 sudu besar badam kisar

Bahan Hiasan:

Kuning telur
Hirisan badam

Cara Menyediakan:

1. Putarkan mentega dengan gula hingga kembang.

2. Masukkan telur, tepung gandum, tepung jagung dan badam kisar kemudian uli rata hingga menjadi doh yang lembut.

3. Canai dan terap bulat atau sebarang bentuk. Sapu kuning telur dan hiaskan dengan hirisan badam.

4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.

Biskut Nestum Emping Jagung

Bahan-bahan A:

250 gm mentega
150 gm gula aising
50 gm shortening
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil garam

Bahan-bahan B:

400 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1/4 cawan nestum - dikisar halus
1/2 cawan emping jagung - dikisar halus
1/2 cawan serbuk gajus

Bahan-bahan Hiasan:

Kuning telur
Nestum- dikisar halus
Emping jagung - dikisar halus

Cara Menyediakan:

1. Putarkan bahan-bahan A.

2. Masukkan bahan-bahan B dan digaul rata sehingga menjadi doh lembut.

3. Canai dan terap sebarang bentuk. Sapu kuning telur ke atasnya dan taburkan nestum dan emping jagung kisar.

4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius selama 12-15 minit atau sehingga masak.