Powered by Blogger.

Followers

BINGKA ROTI BERJAGUNG

Sumber : Chef Azimah Mansor (ambil dari FP Kak Rinn)-http://mamawandiha.fotopages.com/

Bahan-bahan:
3 biji telur
150gm gula castor (MaDiHa guna 130gm )
100gm mentega (dicairkan)
1/2 tsp garam halus
300gm roti
200gm tepung gandum
1 liter santan (atau 1 liter susu segar atau 500ml santan + 500ml susu segar...... )
200gm jagung krim dlm tin (setengah tin jer nih.. lebih tu bleh buat kuih lain lak )

Cara-cara:
1. Pukul sebati telur dan gula. Masukkan mentega cair, diikuti santan atau susu segar, tepung gandum dan garam halus.
2. Carik-carikkan roti dan masukkan dalam adunan tadi. Rendam selama 15min-20min.
3. Masukkan jagung krim dan kacau sebati.
4. Sapukan mentega pada loyang bingka dan alaskan dasarnya dengan kertas kek.
( Guna loyang biasa pun boleh ...)
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180/175 darj celcius selama lebih-kurang sejam.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: