Ingredients:
1 kilo Mi Kuning - dicelur
1 kilo Udang Basah - saiz sederhana (lagi banyak lagi manis dan sedap kuah tu nanti)
3 sudumkn Sos Cili
3 sudumkn Sos Tomato
Sawi - dicelur dgn air panas dan titikkan sedikit sesame oil.
Taugeh (ku tak pakai ni, lupa beli)
Gula/Garam - secukup rasa
Bahan Kisar :-
===========
Segenggam Cili Kering
1½ biji Bawang besar
3-4 ulas Bawang putih
Sedikit Belacan
Bahan Hiasan :-
============
Bawang Goreng
Cili Padi
Daun Sop/Daun Bawang (again, lupa nak beli so tak pakai lah)
Fiskcake
Limau Kasturi - optional
Directions:
1) Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya, asingkan ketepi. Kopek kulit udang dan ketepikan udang.
2) Ambil kepala udang dan kisar. Ambil air kepala udang tadi dan satukan dengan air rebusan yg sedia ada.
3) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing.
4) Setelah naik baunya, masukkan air rebusan udang tadi.
5) Masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula.
Cara Hidangan :-
=============
Masukkan mi kuning, sawi dan taugeh kedalam mangkuk. Tuangkan brape byk kuah yg dikehendaki. Tabur bahan hiasan dan hidang.
Sumber: http://laasiliyah.multiply.com/recipes/item/58/Mi_Udang_Prawn_Mee
Ekspo Buku Islam 13 Putrajaya
9 years ago
0 comments:
Post a Comment