Bahan-bahannya untuk lapisan bawah:-
1 bungkus tepung hon kwee (tepung
yang dalam paket macam sagun, ada
berbagai warna, so pilih warna hijau)
4 tin air (gunakan tin jagung)
1 cawan gula
1 tin kecil jagung whole kernel - bukan
jagung berkrim
Bahan untuk lapisan atas:-
4 cawan santan (daripada sebiji kelapa)
4 sudu besar tepung jagung
1 camt gula
Hiasan:-
½ kg sengkuang cina - dipotong dadu
Cara membuatnya:-
- Letakkan sengkuang cina ke dalam acuan yang telah diperbuat dari daun Pandan bentuk empat segi.
- Untuk lapisan bawah:
- campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak hingga pekat. Kemudian masukkan ke dalam acuan yang dibuat dengan daun pandan.
- Kemudian buat lapisan bawah pulak...masukkan santan, tepung jagung dan garam ke dalam periuk dan kacau hingga pekat.
- Kemudian tuangkan ke atas lapisan pertama tadi. Apabila telah siap sejukkan dan simpan dalam peti ais...hmm sungguh sedap...
0 comments:
Post a Comment