Powered by Blogger.

Followers

Onde-onde Keledek

Bahan-bahan:

  1. 600g keledek (direbus dengan daun pandan, dikupas dan dilecek)
  2. 4 helai daun pandan (ditembuk dan diperah airnya)
  3. 4 susu makan penuh tepung gandum
  4. 1 ketul gula melaka (dikikis)
  5. 230g kelapa parut dibuang kulit
  6. 1 sudu teh garam (digaul dengan kelapa)


Cara-cara:

  1. Titiskan air perahan dari daun
  2. pandan itu pada keledek lecek dan adunkan.
  3. Campur tepung, sedikit garam dan adun lagi hingga sebati.
  4. Ambil sedikit adunan itu, leperkan dan letakkan sedikit gula Melaka di tengahnya.
  5. Bentukkan bulat-bulat.
  6. Jerang air sehingga mendidih.
  7. Masukkan kuih tadi satu-persatu.
  8. Setelah timbul, angkat dan toskan, kemuduan selaput kuih itu dengan kelapa parut.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: