BAHAN-BAHAN:
10 helai daun pisang berukuran 22 cm (bulat)
8 batang lidi halus
LAPISAN BAWAH:
100 gm gula merah
40 gm gula pasir
40 gm tepung beras
15 gm tepung gandum
400 ml air
2 helai daun pandan (simpul)
Garam secukup rasa
LAPISAN ATAS:
40 gm tepung beras
22 gm tepung gandum
Secubit kapur (dicampur dengan 1 sudu kecil air)
220 ml santan
Garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bentukkan daun pisang seperti kon, sematkan lidi supaya ia kemas.
2. Lapisan bawah; jerang gula merah, gula pasir, dan daun pandan. Bila mendidih dan gula larut, tapiskan ke dalam mangkuk dan biar sejuk.
3. Campurkan tepung beras, tepung gandum dan garam dengan air gula tadi. Kacau di atas api perlahan hingga hampir pekat.
4. Ketepikan dari api, masukkan 2/3 penuh ke dalam kon daun pisang (tegakkan di dalam pengukus atau guna tempat khas). Kukus selama 10 minit.
5. Lapisan atas; campurkan semua bahan. Tuangkan di atas lapisan bawah kemudian kukus lagi selama 10-15 minit atau hingga masak.
0 comments:
Post a Comment